Vilka kläder vill du bära på jobbet?

Har du koll på vilka kläder du ska använda på din arbetsplats inom vården? Då borde du ta en titt på nätet. På nätet kan du läsa om vilka arbetskläder du får använda. Vidare finns en sida från socialstyrelsen med de rekommendationer som finns och krav som ställs på arbetskläder inom vården.

Långa ärmar inom vården?

Känner du dig mer bekväm med att ha på dig kläder med långa ärmar än med korta? Då är nog arbetskläderna inom vården inte så roliga att ha på sig. Detta då du inom vården alltid ska ha korta ärmar så länge du är nära patienter. Det handlar om hygien och att kläderna ska vara lättare att tvätta och få bort bakteriefloran.

Olika kläder

Inom vården kan olika typer av arbetskläder förekomma. Exempel är en överdel och en underdel, kombinerad över- och underdel, och på vissa arbetsplatser kan även klänning förekomma. På många arbetsplatser inom vården har de dock inga specifika arbetskläder. Detta handlar dock främst om de arbetsplatser som inte har hand om sjuka patienter, till exempel på barn- och ungdomsmottagningar, vuxenpsykiatrin och ungdomsmottagningar. På dessa mottagningar, likaså bland icke patientnära arbete på vissa vårdcentraler, har personalen sina privata kläder på.